Foodsavers West och KINTO

Överskottsmat räddas och ges till behövande

Två dagar i veckan året runt åker Hanna Boström efter arbetstid i en KINTO och hämtar överbliven mat i en av Göteborgs alla livsmedelsbutiker. Maten går till några av samhällets mest behövande. Hanna Boström arbetar till vardags som larmoperatör på Volvo Lastvagnar i Göteborg. På fritiden är hon engagerad i Foodsavers West, en ideell förening som hon också var med och startade. Verksamhetens fokus är att samla in överskottsmat och distribuera varorna till ekonomiskt utsatta människor.

 


-              Mitt engagemang för de här frågorna startade redan under pandemin när jag blev permitterad med full lön och kände att i stället för att gå runt och inte göra något så kan jag göra lite nytta. Inledningsvis var fokuset mycket på matsvinn kopplat till miljöfrågorna men i samband med inflationen, då jag förstod att allt fler fick det tuffare ekonomisk och t o m hade svårt att få ihop till sin egen mat så bestämde jag och en vän att starta Foodsavers West.


Hur är verksamheten upplagd?


-              Alla medlemmar i föreningen bidrar på olika sätt med skilda kompetenser. Vi är några dedikerade som alltid åker och hämtar överblivna varor i olika matbutiker och bagerier som vi har samarbete med. Detta transporteras till vår utdelningsplats där varorna sedan packas upp, sorteras och delas ut. Måndagar och torsdagar, femtiotvå veckor om året finns vi på samma ställe i Högsbo och Majorna. Det har folk lärt sig nu, så det är jätteviktigt att vi håller den kontinuiteten. För några av besökarna är detta i stort sett hela deras matförsörjning.  


Vad händer rent praktiskt på plats?


-              Med den här typen av verksamhet är det väldigt viktigt att det blir rättvist och konsekvent. Därför har vi samma antal kassar som delas ut varje gång och alltid på samma sätt.  Alla får en kölapp när de kommer men numren slumpas ut, i stället för att tas i tur och ordning. Detta gör att det blir mer rättvist och alla kan komma vid samma tid. Kyrkan och Göteborgsstad ställer upp med lokaler vilket gör att vi kan vara på samma ställe varje gång och det är vi väldigt tacksamma för.


Nu har ni varit verksamma i drygt ett år. Hur ser behovet ut skulle du säga?

-              Vi har ett genomsnitt på ca 250 människor som kommer till oss och som lever i ekonomisk utsatthet i Göteborg. Det är allt från hemlösa, personer med beroendeproblematik, unga ifrån utsatta områden, personer som flytt kriget i Ukraina men även äldre pensionärer. Äldst är en kvinna som är 93 år, hon kommer alltid kl. 15 eftersom spårvagnen är gratis fram till dess. Det är extra tungt att se att någon i den åldern ska behöva kämpa så. Många som kommer är väldigt ensamma. Men en positiv sak, förutom att vi kan hjälpa till med matförsörjningen, är att flera har hittat en social gemenskap här. 


Du valde KINTO som samarbetspartner, hur kommer det sig?

-              Bilpool kändes självklart för oss både utifrån miljöaspekten men också smidigheten. Det är lättillgängligt och otroligt smidigt då allt ingår, så som bränsle, trängselskatt, p-plats, rätt däck osv. Bilen är alltid fräsch och startklar när man hämtar den och det är så otroligt enkelt att boka i appen. Dessutom kan man välja bil efter behov då utbudet av modeller är stort. När vi letade transport så hörde vi faktiskt av oss till flera bildelningsföretag men det var bara KINTO som svarade och var intresserade, så valet blev enkelt. 


Foodsavers West är en ideell förening där alla medlemmar arbetar oavlönat på sin fritid. Det kräver ett stort engagemang och enorm ork att göra detta vecka efter vecka, år efter år. Vad är det som driver er?

-              För mig personligen är det allt jag får tillbaka av alla fina människor. Att se att det vi gör verkligen hjälper människor att få vardagen att gå ihop, ja i vissa fall t o m överleva.  Det är skrämmande att se hur mycket fin mat som kastas. Det handlar faktiskt om ton. Att kunna bidra till att en del av allt matsvinn tas till vara och går till de mest behövande gör att tanken på att inte hjälpa till inte finns.


Vill du bli volontär, samarbetspartner eller bara veta mer om Foodsavers west så hittar du information här:  https://foodsavers-west.webnode.se/ 


-